Какво точно представляват камини с ризи от вода?

fireplace

Камините с ризи от вода са по-лесни и по-удобни за ползване в съпоставка с останалите уреди за отопление с дървесина. Истината е, че, те са по-елементарни за поддръжка от тези на газ, нефт или пък печките с електричество. Печките с пелети извършват работа с дървесни пелети, които представляват сбит материал от дърва, подобен на храна за зайци. В случай, че разполагате с камина вкъщи, то бихте могли да размислите за варианта за закупуване на отделна водна риза за камината, и така да минете към по-икономичния и предпочитан екологично метод за греене с дървесен материал.

Характерната пелетна камина е снабдена със специален датчик, като пресмята какво количество пелети е нужно да бъде изгорено, спрямо кубатурата на помещението, което се затопля. По-голяма част пелетни камини с водна риза имат поне 2 възможности за настройване на топлината. Така също имат специална система за вентилация, разсейваща създадения затоплен въздух. Камините с пелети с водна риза са наистина пестеливи и не мърсят с прахови отлагания и сажди въпросното помещение, в което са инсталирани. В зависимост от вида камина на пелети, на която сте се спрели, те могат да натрупат м/у 10.000 до 60.000 BTU/час (английска топлинна единица).

Пелетната камина с водна риза гори изключително ефективно пелетите и по време на процеса на горене се образува съвсем малко по обем пушек, ето защо не ви се налага да привързвате камината към куминната система. Изгорелите газове минават в мъничка тръба в стената навън. Пелетните камини са снабдени със специфична тръба Клас L, изработена от неръждаема стомана от вътрешна страна, а от външна е подсилена с цинк или алуминий. Пелетните камини може да бъдат съединени към системата с комина, но с по-малък размер от стандартния тръба, изградена от неръждаема стомана.

Пелетните камини на водна риза се пълнят доста по-рядко в съпоставка с други отоплителни уреди, работещи с дърва. Зареждането с пелети варира от веднъж на ден до два пъти на седмица в зависимост от вида камина на пелети и нуждите ви за отопление. За да заредите камината с пелети, ще е нужно само да ги поставите в контейнера на печката, който най-често е с вместимост от 15 до 58 килограма пелети.

Ако имате нужда от котел, котел за парно от Parno.eu

Самата камина е снабдена със специално апаратче, наречено свредел, така се премятат пелетите от контейнера до капсулата в печката.

Цената на пелетни камини с водна риза варират между 700 до 3000лв. Вложението в пелетна камина ще ви се изплаща много години. Камините за вграждане с водна риза пестят площ и будят усещане за уют на къщата.